10557136_1474001349506405_5858267287285884956_o.jpg

Wie is geïnteresseerd in een deelauto?

De meeste auto’s staan meer stil dan dat ze op de weg zijn; ook de auto’s in Drielanden. Met een deelauto kunnen meerdere mensen samendoen met een/enkele auto’s. Is daar genoeg animo voor in onze wijk?

De gemeente vergoedt voor een beperkt aantal wijken de begeleiding in het starten van een deelautotraject en het plaatsen van laadpalen. Als we er op tijd bij zijn en er genoeg geïnteresseerden zijn, kan de wijk Drielanden daarvoor in aanmerking komen. Het is dan nodig dat je zelf je interesse aangeeft via een formulier van de gemeente. Vandaar deze oproep: als je interesse hebt om de mogelijkheden van een deelauto te verkennen, vul dan het formlier van de gemeente in; dat formulier en meer informatie vind je hier: https://duurzaamgroningen.nl/acties/samen-elektrisch-rijden-doe-dan-mee-met-autodelen

De actie loopt tot het einde van het jaar en hoe eerder wij ons melden, hoe beter.

Succesvolle manifestatie Lewenborg Energie

Op de middag en avond van 31 oktober bezochten zo'n 70 wijkbewoners de infomarkt van Lewenborg Energie in het Dok. Zij willen aan de slag met energiebesparing en met het isoleren van hun huizen. Ze konden advies krijgen van Lewenborg, de gemeente, WIJ en woningcorporaties. De gemeente heeft een wijkenergieplan opgesteld voor onze wijk. Voor het oorspronkelijke Lewenborg is hybride verwarming het idee, nieuwere gedeelten als Drielanden zouden de woningen met elektriciteit gaan verwarmen. Een warmtenet is niet opgenomen in het plan voor Lewenborg omdat dit onder de huidige omstandigheden te duur is. Hier kun je het energieplan downloaden en meer informatie over Lewenborg en energie vind je op de website van Lewenborg Energie.

B58BF306 AFE7 4C51 9E24 C1BF870CEBDC 1 105 c

Wat gaat Lewenborg Energie doen - en wat niet?

+ uitnodiging voor een online bijeenkomst op 26 januari!

Tijdens het Webinar van 13 december ‘Aan de slag met energie in Lewenborg’ waar zo’n 55 Lewenborgers aan deelgenomen hebben bleek dat er inmiddels al veel initiatieven zijn om Lewenborg duurzamer te maken. Het is dan zaak om elkaars werk niet over te doen, maar om duidelijk te maken tot wie je je in Lewenborg kunt wenden, als je een vraag hebt op het gebied van duurzaamheid.

Lees meer

Aan het werk met duurzame energie

Het bestuur van Lewenborg Energie komt zeker eens per maand bij elkaar. Soms aan de keukentafel, maar doorgaans in Het Dok. Lopende projekten en nieuwe ideeën passeren de revu. Als vereniging bestaan we nu al één jaar en daarvoor als bewonersinitiatief al zeker drie jaren. Tijd om ons nader voor te stellen en in te zoomen op wat ons momenteel zoal bezig houdt.
Sjak, onze voorzitter, vindt het al jaren belangrijk om Lewenborg te voorzien van duurzame energie, we moeten klimaatneutraal worden en dat betekent dat we van het aardgas af moeten, maar dan wel op een slimme manier. Behendig ontlokte hij onze wethouder de uitspraak dat die er wel voor voelde om Lewenborg in plaats van in 2035 al in 2030 klimaatneutraal te krijgen. Ook het kabinet in Den Haag voelt er wel voor om onze provincie als eerste onafhankelijk van aardgas te maken, dus we hebben politiek de wind mee. Eigenlijk wordt het tijd om een soort routekaart te maken, hoe dat er in onze wijk in de praktijk uit zou kunnen zien. Thuis heeft Sjak een zeldzaam lage energierekening, hij heeft het zelden koud en is - samen met zijn hond Vive - vaak op pad om te vergaderen over duurzaamheid en over openbaar vervoer. Hij heeft een eenvoudige inductiekookplaat die géén krachtstroom nodig heeft. Als hij vier pannen tegelijk wil verwarmen, dan worden de pannen minder snel verwarmd, dus dan duurt het koken iets langer. Maar dat vindt Sjak niet erg.

Lees meer

  • 1
  • 2