10534109_1474001619506378_2327248876692277076_o.jpg

Midzomerwandeling: een terugblik

Met ruim 35 Drielanders stonden wij op woensdagavond 20 juni klaar voor een wandeling door het Kardingegebied. Het weer werkte mee: het was droog en warm. De boswachter van Natuurmonumenten, Reiner Hartog, nam ons op sleeptouw en vertelde over het Kardingegebied en de manier waarop Natuurmonumenten dat beheert.

We namen eerst een kijkje bij de koeien. Eerst stonden er Schotse hooglanders, maar omdat ons klimaat eigenlijk te warm voor ze is en omdat de begrazingsdruk te hoog was, staan er tegenwoordig Hereford koeien. Deze koeien hebben een dunnere vacht en hoeven in de winter niet bijgevoerd te worden. Door hun begrazing krijgen kruidachtige planten een kans om zich te ontwikkelen. De kudde mag doorgroeien - er zijn dit jaar al 5 kalfjes geboren - en als de kudde te groot wordt, worden er weer koeien weggehaald.

Daarna liepen we langs de rand van het Beijumerbos. Aan de rand van het bos staan lagere bomen en struiken om zo een mooie overgang van rietlanden en weiland naar bos te creƫren. Door de iepentaksterfte zullen er open plekken in het bos ontstaan wat eigenlijk wel goed is voor de natuurontwikkeling.

Via de molen liepen we terug over het pad tussen de rietvelden en weilanden.  Aan beide kanten van het pad grazen geiten om te voorkomen dat er boompjes tussen het riet gaan groeien en zo het riet verdringen. Reiner Hartog nam ons even mee het rietveld in waar we prachtige velden rietorchissen konden bewonderen. Er moeten er wel duizenden gestaan hebben! En alsof dat niet genoeg was, zagen wij daarna nog een schattig jong kievitje.

Na afloop van de wandeling werd er nog even nagepraat met koffie en thee, op het pleintje in Waterland. Het was erg leuk om meer te weten te komen over het mooie gebied waar wij allemaal in wonen.

Facebook timeline