10498688_1474001879506352_7131509842986464709_o.jpg

Gemeente Groningen vraagt inwoners om mening en ideeën tijdens De Week van het Afval

Poster Tijd voor TrashtalkEind oktober organiseert de gemeente Groningen De Week van het Afval. Tijdens De Week van het Afval is de gemeente op zoek naar jouw mening en ideeën. Hoe zorgen we er samen voor dat we in de toekomst geen restafval meer hebben? Wat zou jou kunnen helpen om je steentje bij te dragen? Maar ook: Hoe kun je nú al minder weggooien en meer hergebruiken? Het hele programma is te vinden op haalallesuitjeafval.nl.

Het hart van De Week is Forum Groningen. Hier vinden verschillende publieksevenementen plaats. Op woensdag 27 oktober trappen we De Week af met een circulaire modeshow gemaakt door studenten van het Noorderpoort College en op vrijdag 5 november (tevens de start van Let’s Gro) kun je aanwezig zijn bij de Trash Talkshow, waarin de eerste uitkomsten van de week worden besproken door experts.

Maar de Week van het Afval beperkt zich niet tot alleen de evenementen in het Forum. De beste gesprekken worden namelijk aan de bar gevoerd. Om die reden trekt een mobiele afvalbar de wijken en dorpen in. Bij deze stand kun je zo aanschuiven. We gaan graag het gesprek met je aan. We zijn niet alleen op zoek naar ideeën maar delen zelf ook voorbeelden en inspiratie om tot minder afval te komen. Welk idee neem je over? Bij de afvalbar is er ruimte voor nieuwe, innovatieve ideeën, die je zelf hebt bedacht of ergens anders hebt gezien. Maar geef vooral ook je mening over de dingen die je graag beter zou willen zien. Allemaal met als doel om de ambitie van de gemeente een Zerowaste-gemeente in 2030 te realiseren. Wanneer we waar staan vind je op haalallesuitjeafval.nl,  maar je vindt het programma ook hier.

Waarom restafvalvrij?

In het benutten van ons afval – ondergrondse containers en grijze huisvuilcontainers – als grondstof voor nieuwe producten valt nog veel te winnen. Op dit moment zitten er nog veel potentieel herbruikbare grondstoffen in het restafval. Dat is zonde, want dit extra potentieel vertegenwoordigt een bedrag van ruim vijf miljoen euro per jaar aan onnodige verwerkingskosten voor restafval. Als we er met elkaar in slagen om deze grondstoffen te scheiden, besparen we niet alleen onnodige kosten voor alle inwoners, maar zetten we ook een grote stap op weg naar de gemeentelijke ambitie van afvalvrije en circulaire gemeente.

De gemeente wil namelijk een gemeente zijn waarin zo weinig mogelijk huishoudelijk afval ontstaat en waarin het afval dat wel vrijkomt, op de meest hoogwaardige wijze weer wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Recente ontwikkelingen rondom grondstofschaarste onderstrepen nog eens extra de noodzaak hiervan. Met De Week van het Afval willen we dit onderwerp op de kaart zetten als volgende stap om in 2030 restafvalvrij te zijn.

Facebook timeline