Snoeidagen op 9 en 16 november
De jaarlijkse snoeidagen zijn dit jaar op 9 en 16 november, van 10 tot 13 uur. Na afloop mag je het gereedschap gebruiken voor klussen in je eigen tuin!
De jaarlijkse snoeidagen zijn dit jaar op 9 en 16 november, van 10 tot 13 uur. Na afloop mag je het gereedschap gebruiken voor klussen in je eigen tuin!
Tussen Drielanden en Noorddijk staan langs het fietspad tientallen mooie appelbomen en een enkele peer, kers of walnoot. Die fruitbomen horen bij onze wijk en zijn vele jaren geleden eens een keer slecht gesnoeid. Vorig jaar hebben we daar een groot deel aangepakt, restant doen we nog en gaan ook de bomen bij Waterland bij langs. Beginnen bij einde fietspad richting Noorddijk. Dit onder professionele begeleiding van boomkweker Dirk Taal.
Help mee om mooie en gezonde fruitbomen in onze wijk te houden en leer tegelijk je eigen fruitbomen te snoeien. Tijdens het snoeien kun je al wat appels plukken voor jezelf of verzamelen voor het oogstfeest op 30 september!
Meld je aan voor de snoeimiddag op 7 september om 15.15. uur. Opgave bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Een brandend haardvuurtje: veel mensen vinden het gezellig. Helaas is de rook ongezond voor jezelf en je omgeving. Wil je rekening houden met je buren? Laat de open haard of houtkachel dan uit als het windstil of mistig is. Steek je toch een keer de haard aan? Gebruik dan de 10 stooktips om minder ongezond te stoken.
10 stooktips voor houtkachel en open haard
1.Steek de kachel alleen bij speciale gelegenheden voor de sfeer aan.
2 Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Check de Stookwijzer of je verantwoord kunt stoken. https://www.stookwijzer.nu of https://www.rivm.nl/stookalert
3 Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Hout dat je zelf gehakt hebt moet je minstens 2 jaar laten drogen.
4 Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd: bij de verbranding komen zware metalen vrij (daarom is het zelfs verboden).
5 Maak het vuur aan met de Zwitserse methode: leg de kleinste houtjes bovenop de stapel en steek het vuur van bovenaf aan. .
6 Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen, zodat de rook goed naar buiten kan. Dat is ook veiliger: je hebt minder kans op een schoorsteenbrand.
7 Zorg voor goedeluchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren en laat het vuur vanzelf uitbranden.
8 Houd de ventilatieroosters in huis tijdens het stoken open.
9 Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
10 Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.
Kent u de jaarlijkse snoeiochtenden in Waterland, Zonland en Mooiland al?
Helpt u mee tussen 10:00 tot 12.30?
Drielanden is een wijk met veel bomen, struiken en waterpartijen die bijdragen aan het plezierige, gezonde woonklimaat. In overleg met het gemeentelijk groenbeheer doen de bewoners zelf een klein deel van het onderhoud aan deze beplanting. Zo kunnen we het bijzondere karakter van onze groene wijk behouden. We starten om 10:00 op het waterschalenpleintje in Waterland. Onder de koffie, thee of limo met koek bespreken we kort:
De gemeente zorgt voor gereedschap en de vereniging heeft werkhandschoenen en eventueel ladder en schepnet beschikbaar. Na de koffie waaieren we alleen of in groepjes uit over de wijk.
Kinderen helpen vaak mee, afhankelijk van de leeftijd onder begeleiding van de ouders. Rond 12.30 verzamelen we weer, leveren we het gereedschap in, en is er afsluitend een gezamenlijke lunch met verse hartige en zoete broodjes.
We hopen op lekker herfstweer en een grote opkomst!
De bewonersvereniging
De jaarlijkse Drielandse snoeiochtenden komen er weer aan!
Op 12 en 19 november a.s van 10:00 - 12:30. Help je een handje mee het gezamenlijke groen te snoeien in onze wijk?
Een lekkere work-out, je ziet gelijk resultaat en het is nog gezellig ook. Om 10 uur verzamelen we bij het waterschalen-pleintje in Waterland. Daar krijgen we instructie onder het genot van koffie met koek. Snoeigereedschap is aanwezig. Tussen 12 en 12.30 sluiten we af met een buitenlunch.
NB: wanneer we het groenafval op nette hopen langs de straatkant leggen, komt de gemeente het volgens afspraak ophalen.
De gemeente Groningen heeft de bewoners van een deel van Waterland per brief laten weten niet van zins te zijn gaten en kuilen te repareren die zijn veroorzaakt door het niet toegestande gebruik van (vent)wegen. Ze roept bewoners op auto's in de parkeervakken te zetten en het ecologische gehalte van de wijk en de mogelijkheid tot regenwateropvang te ondersteunen. Lees de brief hier.