Lewenborgers praten over energie
Op 25 april was er een kennismakingsgesprek tussen bewoners die hebben aangegeven mee te willen denken over verduurzaming. Het initiatief hiervoor kwam van Ingrid Knijnenburg (Projectleider Duurzaamheid Gemeente Groningen). Bewoner Fettie Mollema schreef hierover een verslag:
‘Drieënhalfjaar geleden zijn we van Groningen Zuid naar Lewenborg verhuisd.... Het was de beste beslissing ever', zo zei een van de aanwezigen bij het kennismakingsrondje in het Dok. Hier kwam op maandag 25 april een aantal mensen bijeen om plannen te maken voor activiteiten rondom duurzaamheid. Door de stijgende energieprijzen is dit onderwerp nu nog actueler!
De deelnemers kwamen uit de hele wijk: van Dukdalf tot Kajuit tot Mooiland. Er waren huurders en eigenaren van woningen bij. Een bewoner was nog onzeker over het toekennen van subsidie. Een ander meldde trots zijn energielabel van D naar A te hebben gebracht. Een derde had al jaren een sedumdak op haar huurhuis. Ikzelf zat er als huurder met zonnepanelen, gevel- en vloerisolatie ook warmpjes bij. Kortom, er gebeurt al van alles. Maar het kan nog veel beter.
Zo vertelde bewoner Inge Linthout dat de onlangs opgerichte vereniging 'Lewenborg Energie' opdracht heeft gegeven voor een onderzoek naar de haalbaarheid voor een warmtenet in de wijk. De resultaten hiervan worden eind juli verwacht. Ingrid Knijnenburg van de gemeente Groningen is ook betrokken bij een actieve groep bewoners uit Beijum die bezig is met duurzaamheid. Een aldaar opgezet webinar rondom de stappen bij verduurzaming van je woning werd door ongeveer tweehonderdvijftig mensen gevolgd. Dichterbij, aan de Noordijkerweg is er de mogelijkheid te beleggen in zonnepanelen die daar op bedrijfspanden zijn en nog worden geplaatst. Ook Lewenborgers kunnen hieraan deelnemen als ze zelf geen zonnepanelen hebben (www.ecnoorddijk.nl).
Er werd gevraagd of Lewenborg Energie ook aan andere initiatieven wil meewerken. Inge zei dat de vereniging een brede doelstelling heeft, maar dat het bestuur voorlopig focust op het Warmtenet. Wat er nog meer wordt ondernomen hangt af van de leden, die daarvoor kunnen gaan samenwerken. Alle deelnemers waren het erover eens dat verduurzaming voor iedereen betaalbaar moet zijn.
Ik zelf hoorde op de radio hoe in Amsterdam nieuwkomers worden betrokken bij verduurzaming van woningen. En ik vroeg om goed op te letten of er veilig wordt gewerkt als men zonnepanelen laat plaatsen. In april kwam nog iemand om het leven bij een val van een dak. Anderen hadden vragen over energiecoaches. Dit onderwerp komt bij een volgende bijeenkomst aan de orde, wanneer Anne Geluk van het Programma Energie van de gemeente Groningen aanschuift. Net als de ideeën die op de meedenkposters zijn gezet.
Wil je ook meepraten en/of meedoen met het opzetten van duurzame initiatieven? Schroom niet en schuif de volgende keer aan bij deze enthousiaste club. Of wordt (nu nog kosteloos) lid van Lewenborg Energie, meer informatie staat op www.lewenborgenergie.nl.
Fettie Mollema
De volgende keer dat de groep bewoners samenkomt is op 30 mei a.s. om 19.00 uur; dan kijkt zij met welke duurzaamheidspunten van de meedenkposters zij aan de slag wil gaan. Ook meedoen? Meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.