10272474_1474002396172967_4500517288594840631_o.jpg

Nieuw helofytenfilter Waterland

vloeiveldenDe werkzaamheden voor de aanleg van het nieuwe helofytenfilter zijn onderhand van start gegaan. Het riet was al eerder gemaaid. In opdracht van de gemeente is aannemer Brinkvos Water BV aan het werk, van maandag tot en met vrijdag en uiterlijk van 7 tot 18 uur. Naar verwachting (afhankelijk van de weersomstandigheden) zijn de werkzaamheden begin december 2012 afgerond.

Waarom een nieuw filter

Het grijze water, afkomstig van keuken, douche/bad/wastafels en wasmachine, wordt in de zomer afgevoerd naar het helofytenfilter. Dit filter bestaat uit twee vloeivelden die met riet zijn ingeplant. Het grijze water wordt hierin gereinigd en wordt vervolgens geloosd op het oppervlaktewater van de wijk. In de winter wordt het grijze water naar de afvalwaterzuivering in Garmerwolde afgevoerd, omdat het helofytenfilter dan niet voldoende werkt.

Het systeem in Waterland is verouderd. Uit onderzoek bleek dat een ‘verticaal doorstroomd helofytenfilter’ beter werkt, geurloos is en goed past in de omgeving. Door de modernere techniek wordt het rendement verhoogd en heel belangrijk: het helofytenfilter kan in alle seizoenen worden gebruikt. Dit gaat nu gebeuren: het nieuwe filter wordt voor het huidige helofytenfilter, het 1e vloeiveld, aangelegd.

Mogelijke hinder

2012-10-20 Nieuw helofytenfilter WaterlandEr wordt vanaf het Dwarsdijkje aan de aanleg van het nieuwe helofytenfilter gewerkt. De uitvoering van de werkzaamheden gebeurt per tractor en mobiele kraan. Daardoor is het mogelijk dat de omwonenden enige geluidsoverlast ondervindt. ’s Avonds en in de weekenden wordt niet gewerkt. We vragen om uw begrip tijdens de aanleg van het nieuwe helofytenfilter.

Informatie

Voor vragen over het helofytenfilter of de werkzaamheden, kunt u contact opnemen met mevrouw P. Zeldenrust van de gemeente Groningen, via telefoonnummer 3678910.