10498688_1474001879506352_7131509842986464709_o.jpg

Vleermuizen in Drielanden

Gewone dwergvleermuisIn Drielanden komen verschillende soorten vleermuizen voor. Zie je een vleermuis vliegen? Grote kans dat het een gewone dwergvleermuis is. Maar het kan ook en rosse vleermuis, een ruige dwergvleermuis of een watervleermuis zijn. Deze laatste drie zijn beschermde soorten.

Deze vleermuizen kunnen in Drielanden over het algemeen goed hun voedsel vinden. Vaak vinden ze hun eten in de graslanden in de wijk. Op sommige plekken is dit grasland erg kruidenrijk. Dat wil zeggen dat er allerlei verschillende soorten planten in voor komen. En dat zorgt ervoor dat er allerlei beestjes voorkomen die als maaltje voor de vleermuizen kunnen dienen.

FotoWatervleermuisDe watervleermuis vindt zijn eten, zoals zijn naam als doet vermoeden, op open water. Voor hem is het vervelend dat het water soms te veel dichtgroeit.

Vleermuizen gebruiken vaak huizen (bijvoorbeeld de gewone dwergvleermuis) of bomen (bijvoorbeeld de ruige dwergvleermuis) om holletjes te vinden om te schuilen. In Drielanden is dat soms lastig. De mooie nieuwe huizen hebben vaak geen geschikte holtes en de bomen zijn niet oude genoeg om gaatjes te hebben waar de vleermuizen in kunnen kruipen. Wil je deze dieren aan een huis helpen? Plaats dan een vleermuiskast. Vooral de dieren die normaal in huizen wonen zijn hiermee geholpen.

Een vleermuiskast plaatsen

Als je een vleermuiskast wilt plaatsen, doe dat dan het liefst op een plek op het zuidwesten van minimaal drie meter hoog. Kijk of er een donkere, vrije uitvliegroute is naar de boom of muur waar je de kast ophangt.

Of een ander holletje

Je kunt ook zelf een ruimte aan je huis maken waar de vleermuizen kunnen slapen. De ruimte hoeft maar twee centimeter breed te zijn. Je kunt een opening maken in de houten gevelbetimmering of een ruwe plank onder een dakoverstek monteren op twee centimeter afstand van de muur. De vleermuizen kunnen hier achter kruipen om te slapen.

Maaltijd voor de vleermuis

Je kunt vleermuizen ook helpen door avondgeurende planten in je tuin te plaatsen die nachtvlinders en andere insecten aantrekken. De vleermuizen kunnen hier dan lekker van smikkelen. Planten die je hiervoor kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld de boskamperfoelie, teunisbloem, zeepkruid, jasmijn, flox, siertabak, damastbloem, spoorbloem, ijzerhard, violier, hulst en (struik)klimop.

Meer tips voor een diervriendelijke tuin?
Kijk in deze brochure van de Natuur- en Milieufederatie